Assalamualaikum Dearest Reader[s]

Wednesday, 2 May 2012

Perubahan Sejati ;)

Bismillah wa Assalamu'alaikum Warahmatullah ^_^V

Tak sedar langsung. Pejam celik. Lepas tu pejam balik. Sampai dah tak tercelik celik langsung. Tu dah kronik sangat tu. Apa yang tak sedar sangat tu? Macam saspen sangat. Oh! Masa ni cepat sangat berputar. Semalam baru aje masuk bulan 5 dan Selamat Hari Pekerja agak terlewat lah saya ucapkan kepada semua para pekerja di Malaysia. Selamat berehat sehari. Persiapan nak sambung belajar. (^_~) Alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar.

Jadi, semakin bertambah hari, maka bertambahlah usia, kan. Nak berubah. Biarlah bukan semata-mata nak dapatkan pujian. Mesti betul kerana Allah. Meh sini sat baca puisi yang agak bermelodi ni. Jangan malas sangat lah :)

~ Lelaki yang baik takkan berusaha mendekati, meskipun dengan niat yang suci, kerana dia sentiasa menyedari, niat mungkin terpesong sekalipun begitu murni, kerana dia mengakui, makhluk bertanduk dua sentiasa "memerhati"! Ingatlah, Allah jua yang Maha Mengetahui. ~

~ Lelaki yang pintar sentiasa risau dirinya akan membawa fitnah kepada wanita, Lelaki yang pintar tidak akan sekali-kali gentar apabila seorang wanita bertindak tegas terhadapnya kerana dia sedar itulah wanita sejati! Yang mempunyai harga diri, yang takut kepada Ilahi. Lelaki yang pintar takkan risau dan gusar dengan status 'single' kerana dia tahu dengan izin-Nya kelak dia akan berjabat dengan seorang wali yang bakal memberikan titik noktah kepada status tersebut! ~
 
~ Wanita jadilah seperti mawar yang berduri. Jadilah bunga mawar yang indah berpagarkan duri. Jangan biarkan dirimu menjadi sembarangan bunga yang tetap juga indah tetapi, sayang tidak berduri. Apabila tidak berduri, tiada lagi benteng yang boleh melindungi keindahan si bunga daripada sewenang-wenangnya didekati sang kumbang. Lantas, tercemarlah keindahan dan murahlah nilainya. Duri mawar itulah ditasbihkan dengan perbatasan aurat, akhlak dan al-haya’. Dengan pagaran duri itu, kilauan warnanya semakin memancar indah dan harum aromanya menyelinap di segenap naluri yang mengundang kekaguman di hati sang kumbang hinggakan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekati! ~Semoga hari yang bakal kita lalui akan memberi seribu satu erti yang pasti akan mengukirkan sebuah lukisan kehidupan yang indah di sebuah pulau abadi ;)

No comments:

Post a Comment