Assalamualaikum Dearest Reader[s]

Saturday, 2 June 2012

Ditarbiyah untuk Mentarbiyah

Assalamu'alaikum Warahmatullah. In the name of Allah, Most Gracious, Most Graceful ^_^V

"dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Al-Baqarah : 216)


Ucapkan Alhamdulillah dulu. Sebabnya awak semua dapat sampai sini. Dan baca artikel saya ni. (Y)likelike. Walaupun mungkin tak sehebat, segempak dan se'fabulous' blog awak semua kankan. Pernah kah awak semua ditarbiyah? Nak tanya soalan cepumas sikit ni. Siapa dapat jawab, ada hadiah saya nak bagi. Cepat!!! Amboi kalau bab hadiah, memang dia lah yang nak cepat. Pantang je dengar perkataan hadiah. hehe (:

Baru dalam agak-agak 3 minggu bergelar seorang mahasiswi Darul Quran sesi 2012/2015. Satu cabaran yang amat besarlah bagi saya untuk dipikul sebagai seorang hamalatul Quran. Diprovokasi. Hmm begheh bah!
Loghat ape tah tu. First time kut belajar dengan ramai siswi yang berlainan negeri dengan saya. Macam-macam lah benda baru yang mungkin takda dalam Kamus Dewan dapat saya dengar. Satu hari nanti tengoklah. hehe. Ambo kecek kelate kang terlopong mulut seinci. 

Kadang-kadang mungkin kita fikir "Kenapa mesti aku ditarbiyah? Aku dah cukup ilmu dan pengalaman." Mungkin ada segelintir dalam kalangan kita yang berfikrah begitu. Hakikatnya, wajib ke atas setiap muslim untuk menuntut ilmu. Rendahkanlah ego kita walaupun setinggi mana darjat kita. Biarlah kita ditarbiyah untuk menjadi seseorang yang lebih hebat dan mampu untuk mentarbiyah orang lain kelak. Jadikan cabaran itu sebagai khibrah untuk kita menempuh hayah yang dipenuhi dengan onak dan duri.

Katakan pada diri, wahai diriku, kenapa engkau lemah semangat? Sedangkan dirimu adalah duta untuk menyampaikan ummah Allah. Jadikan hari esok adalah hari paling terbaik dalam hidup kita. Untuk esok dan hari seterusnya.

1 comment: