Assalamualaikum Dearest Reader[s]

Wednesday, 6 May 2015

Andai Itu Takdirnya, Aku Redha Ya Allah (bhg. 1)

Assalamualaikum warahmatullah. 

 Dengan nama Allah Tuhan Sekalian Alam, bicara dibuka dengan penuh takzim.


Sekian lama menyepi tanpa sebarang khabar. Juga tanpa sebarang status diri. Maaf, lama rasanya tidak menjengah ke blog ini. Mungkin kerana agak sibuk menyambung pengajian Diploma di Darul Quran. Atau mungkin kerana bekalan internet yang agak terbatas. Hmm, mungkin (senyum sampai telinga). Alhamdulillah, sekarang aku bertugas di Darul Quran juga sebelum menunggu keputusan menyambung pengajian di peringkat Sarjana Muda. 

Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.

Sudah baca? Dengan izin-Nya, aku bakal melanjutkan pelajaran dalam bidang tersebut. Sebaik-baik perancang ialah Allah. Memang sebelum ni macam-macam perancangan yang dah bermain dalam fikiran. Entah jadi entah tidak. Tetapi, aku yakin dengan apa yang dah Allah tentukan. Sebab itulah yang terbaik buat kita. Boleh jadi apa yang kita terlalu suka dan idamkan itu mampu meranapkan masa hadapan kita. 

Who knows? Allah knows better

Pada mulanya aku ingin menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Agama Rawang (SAMER) ketika berada di tingkatan 1, setelah surat tawaran menjengah masuk ke peti surat rumah. Tanpa berfikir panjang, aku terus bersetuju memandangkan sekolah tersebut dikatakan merupakan antara sekolah yang tertinggi pencapaiannya dalam Daerah Gombak. Mak dan abah sungguh gembira bila dapat tahu yang aku bakal bersekolah asrama. Pelbagai kelengkapan asrama telah dibeli. Hanya menunggu waktu untuk aku menjejakkan kaki ke sana.

Beberapa hari sebelum hari pendaftaran, aku menerima surat tawaran ke SMK Sungai Pusu, Gombak. Dapat tahu pula, ibu saudara aku bertugas sebagai guru di sana. Aku seperti biasa, tanpa berfikir panjang terus membuat keputusan sendiri untuk mendaftar di sekolah tersebut. Mak dan abah hanya ikutkan sahaja kemahuanku. Di sekolah ini, pelbagai kenangan, pengalaman, tawa dan duka yang aku lalui. Bakat dalam kepimpinan, kemahiran dan akademik turut diasah oleh guru-guru dan rakan-rakan yang sentiasa menyokong aku. Alhamdulillah. 

Saat paling sedih, ialah ketika kawan-kawanku berhijrah ke sekolah lain setelah menerima keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan PMR. Aku tetap setia untuk berkhidmat di sekolah ini. SBPI dan MRSM aku dah cuba apply, tapi takda rezeki di sana. Takpalah :) Andai ini yang terbaik, aku terima denga rela hati.

Apa perancangan lepas SPM?

1. Doktor Perubatan
2. Doktor Gigi
3. Food Technology Course

Itu baru perancangan aku. Satu pun tak termasuk dalam bidang yang aku ceburi sekarang. Cuba teka sat? Engineer. Nope. Guru. Lagi bukan. I'm not a teaching-type person. *jadi ribut budak sekolah bila tengok aku mengajar. Tawaran ke Matrikulasi dalam bidang Sains aku TOLAK. (sebab jauh kat Johor. Tak pernah berpisah dengan keluarga la katakan). Tawaran ke UIA dalam Asasi Bahasa Arab pun aku TOLAK. (sebab dah masuk hari ke-4 aku berada di Darul Quran). Jadi, apa yang aku pilih?

Ok, the answer is : Darul Quran in Diploma Tahfiz al-Quran wal Qiraat. 

For the first time, I couldn't believe it.   

For the next time, I have to believe it. 

[Bersambung]

No comments:

Post a Comment